Maaltijdcheques: bedrag, wetgeving en hoe aan te vragen?

Hoe maaltijdcheques aanvragen?

Een maaltijdcheque is een populair betaalmiddel dat zowel voor de werknemer als de werkgever winstgevend is. De maaltijdcheques worden per effectief gepresteerde werkdag toegerekend. Wanneer een werknemer dus niet komt opdagen, zal de werknemer dus geen cheque ontvangen voor die dag, ideaal dus om verzuiming te voorkomen en tegen te gaan.

De cheques kunnen alleen gebruikt worden voor het kopen van een voedingsproducten en wordt in vele handelszaken geaccepteerd. Het aantal bedrijven die de maaltijdcheques accepteren groeit de laatste jaren enorm en biedt dus steeds meer mogelijkheden. De maaltijdscheque is daarnaast de ideale manier om uw werknemers een extraatje te bieden en ook zelf daarvan de voordelen te ervaren.

Kom meer te weten over de vele voordelen, wat voor wetgevingen er aan verbonden zijn en hoe u de cheques eenvoudig kunt aanvragen op maaltijdcheques-gids.be.

Voordelen maaltijdcheques

De cheques gaan steeds vaker deel uit maken van het salarispakket. Ze bieden dan ook heel wat voordelen voor de werkgevers en de werknemers. De cheques zijn namelijk vrijgesteld van belastingen en RSZ. Ook komen er weinig administratieve handelingen aan te pas en zijn ze eenvoudig te ontvangen.

Daarnaast is het voordeel van de cheques dat men loonsverhogingen kan toekennen zonder daadwerkelijk enorme bedragen neer te leggen en meer belastingen te moeten gaan betalen. Een medewerker krijgt een cheque toegereikt per gewerkte dag. Hierdoor zult u als werkgever al snel gaan merken dat er minder afwezigheid en ziekteverzuim plaats zal vinden.

U als werkgever of bedrijfsleider bepaald zelf het bedrag van de cheques en kunt deze eenvoudig zelf aanvragen. Ook is het mogelijk om de cheques om te zetten in geld. Tenslotte zijn maaltijdcheques fiscaal aftrekbaar. Ideaal dus voor zelfstandige bedrijfsleiders. De kaart biedt vele mogelijkheden voor verschillende soorten doeleinden. Vergelijk eenvoudig welk type kaart het best bij uw onderneming past en ga voor de perfecte oplossing voor het toekennen van een extraatje.

Bedrag maaltijdcheques

Het bedrag van de cheque is zelfstandig te bepalen door de bedrijfsleider. Zo zijn er bijvoorbeeld cheques van 9 euro en cheques van 8 euro. Afhankelijk van de positie van uw bedrijf kunt u dus bepalen hoe hoog u de cheques wilt maken.

Daarnaast zit er een bijdrage van de werknemer aan verboden van minimaal € 1,09 per cheque. De werkgeversbijdrage bedraagt € 6,91 per cheque (afhankelijk van het bedrag). Bereken de maandelijkse kosten eenvoudig door het de werkgeversbijdragen maal het aantal gewerkte dagen te vermenigvuldigen.

Maaltijdcheques voor halve dag

Ook iemand die slechts een halve dag werkt heeft recht op een maaltijdcheque voor die desbetreffende dag. Het principe is dan ook één cheque per effectief gepresteerde werkdag. Dit betekent dat de cheques ook voor mensen die deeltijds werkt gelden of voor werknemers die een halve dag verlof hebben opgenomen.

Vaak is het zo dat een werknemer voor een halve dag even veel cheques krijgt als een werknemer die full-time werkt en veel meer uren draait. Hier hebben de meeste bedrijven maatregelen opgenomen, om ze een eerlijkere beloning te bieden.

Maaltijdcheques voor bedrijfsleiders

Een cheque kan ook worden toegekend aan een bedrijfsleider. Zelfs wanneer er geen werknemers in dienst zijn van de onderneming, zoals bij zelfstandigen. De bedrijfsleiders kunnen voor elke effectief gewerkte dagen een cheque toegewezen krijgen. Uiteraard zijn vakantiedagen en ziektedagen vrijgesteld van deze regeling, en moet er een effectieve arbeidsprestatie zijn geleverd.

Hoe maaltijdcheques aanvragen?

Na het lezen van dit artikel bent u vast en zeker overtuigd van de vele voordelen van de cheque en vraagt u zich ongetwijfeld af hoe u zelf de cheques kunt aanvragen. Dit gebeurd heel gemakkelijk online.

Wanneer u met de aanvraag start, is het van belang dat u weet in welke personeelscategorie uw werknemers zitten. De categorie is namelijk afhankelijk van een aantal criteria bijvoorbeeld de werktijden en de anciënniteit. Let er dus op binnen welke categorie u personeel valt voordat u de aanvraag doet.

Add a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *